Området

Bällsta

Området Vallbostrand ligger i Västra Bällsta vid Vallentunas östra strand. Vallentuna kommmun beskriver Bällsta och till delar nuvarande Vallbostrand på sin hemsida på nedanstående sätt. Den där nämnda Bällsta Gård är den centralbyggnad där föreningens fastigheter är byggda kring. 

"Bällsta är beläget i socknens sydöstra del, öster om Vallentunasjön. Bällsta gård ligger cirka 25 meter över havet. Markerna ligger lägre i väster och högre i öster där det finns höjder upp mot 60 meter över havet. Genom den östra delen av ägorna korsar en dalgång. Bällsta ägor har sträckt sig från Vallentunasjön i väster fram till sockengränsen mot Täby i öster. Bällsta gård var belägen ståndsmässigt med utsikt över Vallentunasjön, med åkermarken strax innanför i öster och utmarken längst i öster.

Bällsta blev på 1390-talet en lågfrälse sätesgård, men hade innan dess varit en by. Under sent  1400-tal övertogs Bällsta av Sten Sture. Det fanns två medeltida torp på Bällsta ägor – Björnboda och Gävsjö.

Bällsta kartlades första gången storskaligt år 1707 (A112-7:1) av lantmätare Lars Kietzling i samband med en skattläggningsberedning. Bällsta utgjorde då en ensamgård värderad till 16 öresland, dvs 2 markland och det årliga utsädet var 21 tunnor och 10 kappar. Höskörden uppgick till 33 lass hö vilket innebär att relationen mellan åker och äng var 1:1,3.

Vid sekelskiftet 1900 fanns fortfarande många av de gamla torplägenheterna kvar. Det gamla trädgårdstorpet var dock inte kvar. Det fanns två gårdar på Bällsta ägor och utöver dessa fanns 17 bebyggda lägenheter. Arealen brukad åker och annan odlad jord uppgick till nästan 116 hektar och det fanns fortfarande drygt 3 hektar naturlig äng kvar."

Arkils tingstad

Alldeles i närheten och på promendavståd ligger en historisk och vacker plats, Arkils tingstad. Nedanstående utdrag från Wikipedia beskriver den spännande och besöksvärda platsen.

"Arkels tingstad eller Arkils tingstad var Vallentuna härads första tingsplats och ligger vid Bällsta söder om Vallentuna kyrka i Vallentuna kommun norr om Stockholm. Tingsplatsen är från vikingatidens slut.

Tingsplatsen består idag av olika stenformationer, bland annat en rektangulär stensättning och två runstenar, U225 och U226. Texten på de båda runstenarna utgör tillsammans ett långt sorgekväde och de cirka 200 runor, som den ursprungliga skriften bestod av, är en av Upplands längsta. Det anses att tingsplatsen vid Vallentunasjöns nordöstra strand anlades av den så kallade Skålhamrasläkten, och tappade sin betydelse när den mäktige stormannen Jarlabanke, verksam på 1000-talet, anlade en ny tingsplats strax norr om Vallentunasjön."

Här finner du några intressanta historiska dokument: